Fördelar med att sluta röka

Alla vet nog att det är dåligt för hälsan att röka. Men vilka fördelar finns det med att sluta? Här är tio bra anledningar till att sluta röka:

Längre liv. Hälften av alla rökare dör för tidigt i rökrelaterade sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar och lungcancer. Det är aldrig för sent att sluta röka. Att sluta vid 30 års ålder innebär en 10 årig ökning av livslängden. Att sluta vid 60 innebär 3 års extra livslängd. Men det är inte den enda positiva effekten av att sluta, det ökar också chansen att man mår bra och förblir frisk hela livet.

Mer energi. Efter två till tolv veckor förbättras blodcirkulationen i kroppen. Det gör all fysisk aktivitet lättare och stärker immunförsvaret så att risken för till exempel förkylningar minskar. Bättre blodcirkulation innebär att kroppen får mer syre så att du blir mindre trött och mindre benägen att få huvudvärk.

Lättare att andas. När du slutar röka förbättras lungkapaciteten med upp till 10% inom nio månader. Du får lättare att andas och hostar mindre. I 20- och 30-årsåldern märks kanske inte lungornas försämrade kapacitet så länge du inte ger dig ut och springer en runda. Men vid högre ålder kan det bli skillnaden mellan att ha ett aktivt, hälsosamt liv och att få problem med andningen av en lätt promenad.

Bättre hälsa för vänner och familj. Passiv rökning ökar risken för icke-rökare att drabbas av lungcancer, hjärt-kärlsjukdom och stroke. Barn som utsätts för passiv rökning har en fördubblad risk att drabbas av bland annat lunginflammation, öroninfektioner och astma jämfört med barn som bor med icke-rökande föräldrar.

Förbättrat lukt- och smaksinne. Lukt- och smaksinne återhämtar sig efter att ha varit avtrubbade av de hundratals giftiga ämnena som finns i cigaretter.

Vitare tänder. Cigaretter missfärgar tänderna och ger dig dålig andedräkt. Rökare har också större risk att få problem med tandköttet och drabbas av tandlossning.

Bättre hy. Rökning påskyndar hudens åldrande och bidrar till uppkomsten av rynkor. När du slutar röka får huden tillgång till fler näringsämnen och mer syre, vilket gör att du ser yngre och friskare ut.

Ökad fertilitet. Icke-rökare har lättare att bli gravida. Rökning minskar fertiliteten hos både män och kvinnor. Att sluta röka ökar chansen att bli gravid, minskar risken för missfall och förbättrar chanserna att föda ett friskt barn.

Bättre sex. Att sluta röka förbättrar blodcirkulationen, vilket ökar känsligheten. För män som slutar röka kan det innebära att det blir lättare att få erektion och för kvinnor att sexlusten ökar.

Mindre stress. Studier har visat att stressnivån hos de som slutat röka är lägre. Att vara beroende av nikotin leder till stress på grund av abstinensen mellan cigaretterna. Även den högre nivån av syre i blodet hos en icke-rökare kan minska stress eftersom det förbättrar välmåendet och gör det lättare att koncentrera sig.

Hur lång tid tar det innan man ser effekterna av att sluta röka?

Att sluta röka innebär en förbättring av hälsan resten av livet. Här är några exempel på vad du kan förvänta dig och efter hur lång tid:

  • 20 minuter: Lägre puls och blodtryck.
  • 12 timmar: Kolmonoxidhalten i blodet sjunker till det normala.
  • Två veckor till tre månader: Blodcirkulationen förbättras och lungkapaciteten ökar.
  • En till nio månader: Hosta och andfåddhet minskar. Nya flimmerhår bildas, vilket ökar förmågan att hantera slem och rengöra lungorna, samt minskar risken för infektioner.
  • Ett år: Den ökade risken för hjärtsjukdom är ungefär hälften av en rökares.
  • Fem år: Risken för stroke har minskat till den för en icke-rökare efter 5 till 15 år.
  • 10 år: Dödligheten i lungcancer har halverats jämfört med den som fortsatt röka. Risken för cancer i mun, svalg, strupe, urinblåsa och bukspottkörtel har minskat.
  • 15 år: Risken för rökningsrelaterade sjukdomar är ungefär lika små som för en person som aldrig rökt.
Det här inlägget postades i Alkohol & Tobak. Bokmärk permalänken.

Kommentera