Fysiska symptom vid depression

De flesta förknippar nog depression med psykiska och känslomässiga besvär, men det finns även flera fysiska symptom.

Sömnproblem. Olika typer av sömnproblem kan vara ett symptom på depression. Svårighet att somna eller problem med att vakna ofta under natten är vanligt hos personer som är deprimerade. Ett annat problem kan vara att man sover alldeles för länge.

Huvudvärk. Människor med depression lider oftare av kronisk huvudvärk. Studier har också visat att depression ökar risken för migrän, och att migrän ökar risken för depression.

Viktförändringar. Vissa tappar aptiten när de är deprimerade, medan andra äter mer för att döva sina känslor. Resultatet kan bli att man antingen går upp eller ner i vikt. Det finns också ett samband mellan depression och ätstörningar som anorexia och bulimi, särskilt hos kvinnor.

Ont i bröstet. Bröstsmärta kan vara en tecken på depression, men kan också vara ett tecken på hjärt-kärlsjukdom. Om du har ont i bröstet bör du kontakta sjukvården för att utesluta allvarligare orsaker. Det finns också en koppling mellan depression och hjärt-kärlsjukdom. Depression kan öka risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

Trötthet. Om du känner dig så utmattad att du inte har energi för vardagssysslor, även om du får tillräckligt med sömn och vila, kan det vara ett tecken på depression. Depression och trötthet kan förstärka varandra. Människor som är deprimerade har mer än fyra gånger så stor risk att drabbas av oförklarlig trötthet, och människor som lider av trötthet har tre gånger så stor risk att drabbas av depression.

Smärta i leder och muskler. Det finns ett samband mellan depression och smärta. Att leva med kronisk smärta ökar risken för depression, men depression kan också orsaka smärta. Deprimerade människor har tre gånger så stor risk att utveckla kronisk smärta.

Matsmältningsproblem. Det finns en stark koppling mellan hjärnan och matsmältningssystemet, vilket är orsaken till att många får ont i magen eller mår illa vid stress och oro. Även depression kan påverka magen och orsaka symptom som illamående, diarré eller förstoppning.

Ryggvärk. Kronisk ryggvärk kan bidra till depression men depression kan även öka risken för rygg- och nacksmärtor.

Sexuella problem. Vid svår depression kan sexlusten minska. De receptbelagda läkemedel som används för att behandla depression kan också påverka sexlusten.

Lättretlighet och rastlöshet. Lättretlighet och rastlöshet kan vara relaterat till sömnproblem eller andra depressions-symptom. Depression ökar även risken för alkohol- och drogmissbruk som kan orsaka lättretlighet och rastlöshet. Det är vanligare att män blir irriterade vid depression.

Det här inlägget postades i Mental hälsa. Bokmärk permalänken.

Kommentera