Minska risken för hjärt-kärlsjukdomar

Över en miljon svenskar lider av någon typ av hjärt-kärlsjukdom och det är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Några av de sjukdomarna som ingår i begreppet hjärt-kärlsjukdomar är hjärtinfarkt, kärlkramp, medfödda hjärtfel, hjärtrytmrubbningar, hjärtsvikt och stroke. Det finns många riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar. Några av dessa kan du själva påverka, andra inte.

Vilka är riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdomar?

Några riskfaktorer som du kan påverka genom att göra förändringar i din livsstil är:

 • Högt LDL (dåligt) kolesterol och lågt HDL (bra) kolesterol
 • Högt blodtryck
 • Diabetes
 • Övervikt och fetma
 • Rökning
 • För lite fysisk aktivitet
 • Ohälsosam kost
 • Stress

Andra riskfaktorer går inte att påverka, till exempel:

 • Manligt kön
 • Hög ålder
 • Genetiska faktorer

Så minskar du risken för hjärt-kärlsjukdomar

Sluta röka. Rökning är en stor riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom, och att sluta röka är den förändring som gör störst skillnad. Rökare har mer än dubbelt så stor risk att drabbas av hjärtinfarkt jämfört med icke-rökare. Icke-rökare som ständigt utsätts för passiv rökning (till exempel de som lever med en rökare) har också en ökad risk.

Hälsosam kost. Att äta en hälsosam kost är ett annat bra sätt att motverka hjärt-kärlsjukdomar. Vad och hur mycket du äter påverkar många av de andra riskfaktorerna som kolesterol, blodtryck, diabetes och övervikt. Välj mer mat med lite kalorier och mycket vitaminer, mineraler, fibrer och andra näringsämnen istället för näringsfattig och fettrik mat med mycket kalorier.

Sänk ditt kolesterolvärde. Förhöjt kolesterol är ett tillstånd som kraftigt ökar risken att utveckla hjärt-kärlsjukdomar. Extra kolesterol i blodet fastnar på blodkärlens väggar, vilket gör att de blir trängre så att mindre blod kan passera igenom. LDL, det dåliga kolesterolet, bör inte överstiga 3,0 millimol/liter. HDL, det goda kolesterolet, bör vara minst 1,0 millimol/liter

Sänk högt blodtryck. Högt blodtryck är den vanligaste riskfaktorn för hjärt-kärlsjukdomar. Det är också den största riskfaktorn för stroke. Högt blodtryck kan sänkas genom att äta hälsosam kost, regelbunden motion, viktminskning och om nödvändigt, mediciner.

Motionera regelbundet. Att vara fysiskt aktiv i 30 minuter, 5 dagar eller mer i veckan kan sänka blodtrycket och kolesterolet, samt hjälpa till att hålla vikten på en hälsosam nivå. Människor som aldrig är fysiskt aktiva har en större risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar än de som får lite till måttliga mängder motion. Även fritidsaktiviteter som trädgårdsarbete eller promenader kan minska risken.

Håll vikten under kontroll. Övervikt är väldigt påfrestande för hjärtat och förvärrar många riskfaktorer såsom högt blodtryck, högt kolesterol och diabetes. Genom att äta rätt och motionera regelbunden kan du gå ner i vikt och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Behandla diabetes. Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste diabetes-relaterade dödsorsaken. Diabetes leder till en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar på grund av en rad riskfaktorer, såsom högt blodtryck, högt kolesterol, övervikt och brist på fysisk aktivitet.

Lär dig hantera stress. Det finns ett samband mellan stress och riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdomar. Stress kan till exempel leda till att man äter mer ohälsosam mat eller röker mer. Lär dig att hantera stress genom att göra avslappningsövningar, planera din tid bättre och sätta upp mer realistiska mål.

Det här inlägget postades i Hjärta. Bokmärk permalänken.

Kommentera