Pistaschnötter kan sänka kolesterolet

Pistaschnötter är fulla av antioxidanter som skyddar cellerna från skador orsakade av fria radikaler enligt en studie publicerad i brittiska The Journal of Nutrition. Forskarna kom fram till att pistaschnötter innehåller mycket större mängd av antioxidanterna lutein, betakaroten och gamma-tokoferol jämfört med andra typer av nötter. Samma forskare har tidigare kommit fram till att pistaschnötter kan sänka nivån av blodfetter, som är en riskfaktor för hjärtsjukdom. Den här nya studien visar att pistaschnötter har fler positiva effekter på hälsan.

Betakaroten omvandlas till A-vitamin och förebygger cancer. Gamma-tokoferol är en vanligt form av E-vitamin och minskar risken för hjärtsjukdom. Lutein finns i mörkgröna bladgrönsaker och är viktigt för synen och huden. Man tror även att antioxidanterna förhindrar kolesterolet att ta sig in i blodkärlens väggar och orsaka inflammation.

När forskarna testade pistaschnötternas effekt på antioxidantnivån fann man att deltagarna hade mycket högre nivå av antioxidanter i blodet och lägre koncentrationer av kolesterol efter de hade ätit pistaschnötter. Under experimentet åt deltagarna tre olika dieter under en månad. En normalt kolesterolsänkande diet utan nötter och två liknande dieter med 40 respektive 80 gram pistaschnötter. Resultatet tyder alltså på att en hälsosam kost tillsammans med pistaschnötter bidrar till en minskad nivå av LDL (det onda kolesterolet) i blodet, dels genom att minska kolesterolet, men även på grund av den positiva effekten av antioxidanter i pistaschnötter.

Det här inlägget postades i Näringslära. Bokmärk permalänken.

Kommentera